info[kukac]dakov[pont]hu     + 36 21 222 8080
Vízmérő állás bejelentés

Tájékoztató műszaki meghibásodás elhárításáról Ráckeve településen

Dátum: 2024. jún. 20.

Tisztelt ráckevei felhasználóink!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a település ivóvízellátó hálózatán 2024.06.14.-18.  közötti időszakban történt műszaki meghibásodást szakembereink elhárították, a rendszer ismét teljes kapacitáson működik.
 
Köszönjük, hogy kérésünkre felfüggesztették a nagy vízmennyiséget igénylő tevékenységeiket, és ezzel hozzájárultak, hogy a jelenleg érvényben lévő hőségriasztás idejére vissza tudtuk állítani a stabil teljes kapacitáson működtethető vízellátó rendszert, mely ki tudja szolgálni a felmerült igényeket.
 
Megküldöm tájékoztatásomat Ráckeve Város 2024.06.14-18. közötti időben történt időszakos ívó vízhiányának és nyomásingadozások megszüntetésére, DAKÖV Kft. által megtett intézkedéseiről.
 
2024.06.14 péntek
A ráckevei ivóvíz termelő és kezelő rendszer vezérlése 13:30-14:00 között nagymértékű nyomásesést és vezérlési problémát jelzett, melyet követően 15:00 - tól a víztorony vízszintje a minimálisra csökkent. Az ivóvíz hálózaton folyamatos nagymértékű vízigény lépett fel, melynek következtében a víztározó rendszerünkben a betározott ivóvíz mennyisége rohamosan elkezdett csökkeni, ennek következtében a rendszerbe állított víztermelő kutak folyamatos üzem mellett nem tudtak kielégíteni a kívánt víz mennyiséget.
A pénteki napon a nyomásingadozás és időszakos vízhiány miatt a lakosság részéről több helyről érkezett bejelentés. Az esti órákban víznyomás csökkenés volt észrevehető.
 
2024.06.15 szombat
A pénteki napot követően szombat hajnalra a víztornyainkban 2 méter tározott (félig telt) vízmennyiséggel rendelkeztünk, viszont a felszíni tározóinkat nem sikerült feltölteni, hiszen a tornyok üzemi szintjeit sem értük el (4 méter). Hajnal 5:00 -t követően a pénteki napon tapasztalt vízmennyiségi igény tovább is fenn állt, mely egész nap kitartott. A DAKÖV Kft. munkatársai a hirtelen fellépett vízhiány miatt a ráckevei ivóvíz hálózaton ellenőrzéseket végeztek csőtörést keresve, de nem találtak vízelfolyásra utaló nyomokat. A telefon hibabejelentőnkön sem kaptunk erre vonatkozó bejelentést!
A nap folyamán szóban tájékoztattuk Ráckeve Város Polgármesterét, valamint a DAKÖV Kft. diszpécser munkatársán keresztül a hibabejelentést tevő lakosságot! Egyeztetés, történt a helyi tűzoltósággal és a főbb közületi felhasználókkal.
 
2024.06.16. vasárnap
A szombati napot követően vasárnap továbbra is fennállt a nagy mennyiségű vízigény – ezért az ivóvíz tározóinkat nem tudtuk megfelelő üzemszintre feltölteni (betározni) mert az ivóvíz termelő kutak által folyamatosan kitermelt vízmennyiségek a nagy fogyasztás miatt a hálózatba kerültek betáplálásra.
A hirtelen fellépett vízszükséglet kiszolgálása, időszakos vízhiányt és nyomásingadózást okozott az ivóvíz hálózaton, melyről DAKÖV Kft. honlapján és on-line felületünkön tájékoztattuk a lakosságot is, és kértük, hogy a vízzel takarékoskodni, és a medence töltést és a locsolást máskorra időzíteni szíveskedjenek.
 
2024.06.17. hétfő
Az időszakos vízhiány és nyomásingadozás Ráckeve város ivóvíz hálózatán továbbra is fennáll.
 
A nap folyamán végzett műszaki intézkedések:
 
Ráckeve Dömsödi út 85. sz. vízmű területén 2 db ivóvíz tározó medence található.  A 2 db medence minimális üzemi vízszintre ürült, így további ivóvíz mennyiséget a hálózatba nem lehetett kitáplálni.   Az 1 sz. medencéből a biztonsági szint alatti részen lévő vízmennyiség átfejtésre került a 2 sz. medencébe így magasabb üzemi vízszintet tudtunk tartani a 2 sz. medencében, így már a hálózatra plusz ivóvíz mennyiségként kitáplálható volt. Ezzel a műszaki megoldással gyorsítottuk a medencék töltési és a hálózatba történő kitermelési időszakon.
Ráckeve városban az ivóvíz hálózat 2 db nyomászónára került szétválasztásra.  (új telep és ó falu) – A nyomászónákkal történő szétválasztás következtében az újtelepi részen meg tudtuk szüntetni az időszakos vízhiányt délután 14:00-ra.
Ráckeve város ivóvíz termelő kútjainak vízhozam felülvizsgálata, melynek következtében a 2. számú kút vízhozamának teljesítménye 65%-ról 80%-ra történő megnövelése.
DAKÖV Kft. a ráckevei üzemmérnökségen dolgozó ivóvíz hálózati munkatársak mellé átvezényelte a működési területén lévő ellenőrző csoportokat, csőtörésre utaló meghibásodások felderítése érdekében.
A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 72/A. § (1) szerinti egybefüggő 6 órát nem érte el a vízhiány, A hétfői napon 1,5 óra csökkent nyomáson történő szolgáltatás után 20-30 percig nem volt ivóvíz szolgáltatás. A DAKÖV Kft. munkatársai, Ráckeve, Szent István utca 4. szám előtt elhelyeztek 2*1,0  m3 ivóvíz tároló tartályt, mellyel ivóvizet biztosítottunk lakossági fogyasztás céljából.
A napközben végzett műszaki intézkedésekkel 16:00-ra sikerült stabilizálni a folyamatos ivóvíz ellátást. Ennek hatására az éjszakai órákban majdnem üzemi szintre sikerült feltöltenünk a víztározó medencéket, valamint a 2 db víztornyot (3 méter).
 
Az időszakos vízhiánnyal és nyomásingadozás kezelésével kapcsolatban az alábbi Hatóságokat értesítettük:
Ráckeve Város Önkormányzata,
Budapest Város Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi Osztály,
Szigetszentmiklós Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság,
Energiaügyi Minisztérium.
 
A megnövekedett vízigények elérték a rendszer által kitermelhető maximális mennyiséget és nyomáscsökkenés következett be ezért 2024.06.17. napjától A „Dabas és Környéke Vízügyi Kft. Közműves vízszolgáltatási „Akció” Terve alapján I. fokú vízkorlátozást rendelt el Ráckeve településen.
 
2024. június 18. kedd
Hétfői napon betározott ivóvíz mennyiségek a tározókban reggel 9:00-ra kritikus szintre süllyedtek.
A nyomászónák szétválasztása következtében megállapításra került, hogy az újtelepi részen stabil a víznyomás, tehát a hiba forrása csak az ó falu részen lehetséges. Az ivóvízhálózat ellenőrzés ezen területre korlátozódott.
Az ellenőrző csoport az ivóvíz hálózaton lévő tűzcsapokon víznyomást mért. A csoport az egyre kisebb víznyomási adatok felé haladva, 9 óra 30 perckor megtalálták a hiba forrását. A meghibásodás Ráckeve, Bajcsy-Zsilinszky utca 50. szám előtt lévő tolózár aknában volt.  Egy NA100 KM-PVC nyomócső tört el. A hiba szemmel nem volt észlelhető, mivel az ivóvíz vezetékből kiáramló víz nem a felszínen jelent meg, hanem a mellette húzódó NA 800 beton csapadékcsatornába folyt bele.
A hibát (csőtörést) a DAKÖV Kft munkatársai elhárították. A hibaelhárítás követően délelőtt 11:00 órától az ivóvíz szolgáltatás Ráckeve város teljes területén helyreállt.
A tározók üzemi vízszintjeit 15:00-ra, a víztornyok üzemi vízszintjeit 16:45 -ra értük el.
 
Az éjszaka folyamán Ráckeve város területén az ivóvíz szolgáltatás a meghatározott üzemrend szerint folyamatos ivóvízmennyiség és nyomás mellett üzemelt.
 
2024. június 19. szerda
Ráckeve város területén az ivóvíz szolgáltatás a meghatározott üzemrend szerint folyamatos ivóvízmennyiség és nyomás mellett üzemelt.
 
Figyelembe véve az ivóvíz szolgáltatás üzemszerű működését 2024.06.17. napján elrendelt I. fokú víz korlátozást a DAKÖV Kft. 2024.06.19. napjával feloldja.
 
Dabas, 2024. 06. 19.
 
 
Dr. Jasper Andor
ügyvezető igazgató